Çocuğun her hem fiziksel hem ruhsal her anlamda gelişimine önemli katkısı olan oyun en zevkli ve bir o kadar da etkili bir eğitim yöntemidir. Çocuk oyunla birlikte sadece öğrenmek ile kalmaz aynı zamanda enerjisini atarak rahatlamasına sebep olur.
Çocuk oyun oynarken kendini deneyimleyerek yeteneklerini de fark etme imkânı bulur ve çevresindeki etkenleri keşfetme konusunda önemli yol kat eder. Oyun aynı zamanda çocuğun farklı yönlerini keşfetmesini sağlayarak öz benliğini şekillendirmesinde yardımcı olur. Çocuğun hayatında gelişimi açısından önemli role sahip olan oyunu şekillendiren çevresel faktörlerin ya da oyunda çocuğun gelişimine katkı sağlayacak birer araç olarak değerlendirebileceğimiz oyuncak tercihlerinin de önemi bir hayli büyüktür. Oyuncak tercihlerinden çeşitliliğin önemli olması biçim boyut renk ve farklı maddeleri tanımasına yardımcı olacaktır elbette fakat bunların yanında oyuncak tercihinde göz önünde bulundurulması gereken önemli özelliklerden biri de oyuncağın eğitici yönlerinin de olmasıdır. Tercihlerimizi yaparken eğitici yönleri de bulunan bir oyuncağın çocuğa sağlayacağı katkılar ve çocuğa katacağı farkındalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Beyin gelişiminin %90 gibi büyük bir oranda tamamlandığı ve gelişim açısından bir insanın hayatının belki de en önemli olabilecek yılları olan okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız yıllar aynı zamanda çocuklardaki nöronal bağların oluşumunun yüksek seviyede gerçekleştiği ya da aktifleştiği dönemdir. Bu dönemin önemini bir diğer açıdan da şu şekilde belirtebiliriz ki bir çocuğun on yaşına kadar olan yıllarında kullanılmayan nöronal bağlar söner ve yetişkin yapısındaki beyin oluşmuş olur. Gelişim odaklı değerlendirecek olursak çocuğa sunulan uyaranların çeşitli ve çok olması beynin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir bununla birlikte çocuğa sunulan uyaranların az ve tek yönlü olması da çocuklarda beyin gelişiminin akranlarına kıyasla %20- 30 daha az olduğuna dair bulgular elde edilmiştir.
Gelişim üzerinde etkili olan faktörlerden biri de bilişsel öğrenmedir. Çocukların dikkat ve bellek performansı üzerine etkisi ispatlanmış olan bilişsel öğrenme ayrıca önemli ölçüde yer tutmaktadır. Eğitici oyuncakların eğlenceli olmasının yanı sıra bilişsel öğrenmeyi desteklemesi, mümkün olduğunca fazla duyu organına hitap etmesi gelişim açısından son derece avantaj sağlayacak bir durumdur. Eğitici oyuncaklar bilişsel ve duygusal gelişim noktasında çocuklara ciddi katkılar sağlamaktadır. Belleklerinin geliştirilmesinin yanı sıra öğrendiklerinin kalıcı olmasının sağlanmasında faydalı olabilecek tasarıma sahip eğitici oyuncaklar ya da oyun materyalleri büyük önem arz etmektedir.
F.Betül Ergün, Psikolojik Danışman